Dirigent

Leon Bosch is sinds november 2006 dirigent van Philharmonisch Orkest Mozart.

Bosch is afkomstig uit Limburg en is daar opgegroeid met de cultuur van de blaasmuziek. Hij studeerde klarinet en directie aan het Conservatorium van Maastricht en begon zijn loopbaan als professioneel klarinettist op 18-jarige leeftijd bij het Limburgs Symfonie Orkest. Sinds 1985 werkt Bosch bij het NedPhO, vanaf 1989 als soloklarinettist.

Leon Bosch werkte eerder bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het WDR Rundfunk-Sinfonie Orchester Köln. Met het  NedPhO was Leon Bosch als solist te horen in werken van Rossini, Stamitz en Mozart.

Zijn dirigeeractiviteiten ontplooit Bosch voornamelijk bij amateur-symfonieorkesten en studenten-orkesten zoals Krashna Musica Delft, Crea Orkest Amsterdam, VU-orkest, UvA orkest JP Sweelinck en Het Orkest. En sinds 2006 dus ook bij Philharmonisch Orkest Mozart.

Rol van de dirigent

De dirigent van Philharmonisch Orkest Mozart leidt de repetities en de uitvoeringen, overlegt over de programmering, is aanwezig bij proefspel en bewaakt de kwaliteit van het orkest in de breedste zin. De dirigent zoekt actief naar en benadert solisten, met als doel jonge talenten een kans te bieden om met een orkest te spelen. De dirigent heeft de beslissende stem bij de muziekkeuze en de solist. Als de dirigent afwezig is wordt hij vervangen door vaste invallers.

Alle dirigenten