Geschiedenis
Philharmonisch Orkest Mozart is het oudste symfonieorkest van Amsterdam. Het orkest viert in 2023 het 145-jarig bestaan.
Het orkest is opgericht op 15 november 1878 en heette tot 1994 Philharmonische Kapel Mozart.
Het waren de hout- en koperblazers van de Amstel Harmonie Kapel die in 1878 fuseerden met een groep strijkers. Tijdens de onderhandelingen over de nieuwe naam is, zo wordt aangenomen, de benaming kapel blijven staan. In 1967 is de Kapel gefuseerd met het strijkorkest Fidelio. In 1994 is door de leden besloten de verwarring scheppende benaming kapel – het gaat immers niet om een blazersensemble – te vervangen door orkest.
Het oudste stuk over het orkest dat beschikbaar is, is het Reglement der Philharmonische Kapel Mozart uit 1884. In artikel 1 staat dat – naast serieuze muziekbeoefening – ook het bevorderen van vriendschap en gezellig verkeer tot de doelstellingen van de vereniging behoort. Er werd in principe eenmaal per week gerepeteerd. Er waren tenminste twee uitvoeringen per jaar en een onbepaald aantal ‘huishoudelijke uitvoeringen’.
De eerste decennia waren de leden mannen, uit het westelijk deel van het centrum van Amsterdam. Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw werden ook vrouwen lid van de vereniging. De dirigent, toen nog kapelmeester geheten, was een beroepsmuzikant.
In 2003 is de geschiedenis van het orkest beschreven. Het beeld dat oprijst uit het jubileumboek is dat van een amateurorkest dat door de jaren heen blijft streven naar het op een zo hoog mogelijk niveau symfonische werken ten gehore te brengen.
Er zijn bloeiperiodes en er zijn mindere tijden. Maar het orkest heeft alle stormen doorstaan en doet in 2018 bij 140-jarig bestaan wat het altijd deed: elke week repeteren om twee aansprekende programma’s per jaar te kunnen geven. Jong talent krijgt vanouds de kans om te debuteren met een symfonieorkest.
De vereniging bestaat gemiddeld uit veertig leden, de meesten wonen nog steeds in Amsterdam. Philharmonisch Orkest Mozart is en blijft daarmee een echt Amsterdams orkest, het oudste van de stad.
——————————————————————————————————————-
Het is 1878. Ergens in de buurt van de Amsterdamse Rozengracht, die nu nog echt een gracht is, vergadert een aantal kleine middenstanders uit het gebied rondom de Jordaan. Het is november en al koud, dus een enkele gast heeft zijn jas aangehouden. Buiten is de opsteker van de gaslantaarns al vroeg langsgekomen, binnenshuis moeten ze het nog doen met kaarslicht. Tegen een wand van de kamer leunen enkele muziekinstrumenten en ergens op tafel ligt ook nog een houten dwarsfluit, maar op dit tijdstip hebben hun bespelers ernstiger zaken te doen…
Verder lezen?
Bestel het jubileumboek.
Mail naar info@mozartorkest.nl